ROMANII DE DINCOLO DE FRONTIERA(III). VLAHII DIN MUNTENEGRUPiatra funerara a voievodului Borojevici si a sotiei Jelina din curtea bisericii Vlaska Crkva
Romanii sud-dunareni sunt raspanditi in Bulgaria, Macedonia, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Albania, Grecia, peninsula Histria, in general, in regiunile muntoase. Poporul roman s-a format la sud si nord de Dunare, dar cei sud-dunareni au fost desprinsi din cei nord dunareni, de catre slavii sudici, care au ocupat vaste teritorii la sud de Dunare. Romanii au fost nevoiti sa se retraga in locuri ferite din calea navalitorilor, in locuri muntoase. Unii dintre ei au fost ctitori de tara ca Petru si Asan, intemeietorii Taratului Romano-Bulgar, altii au intemeiat orase infloritoare ca cei din Albania, despre care v-am relatat in alt articol sau ca cei din Muntenegru, despre care va voi relata astazi.

Curios este faptul, ca in perioada Luminilor, cand se dezvolta constiinta nationala a popoarelor, formandu-se natiunile, cand natiunile se pregateau sa se elibereze de exploatarea straina si sa constituie state nationale, popoarele slave din sudul Dunarii si grecii, in loc sa-si uneasca fortele si sa se foloseasca de toate minoritatile din Peninsula Balcanica in lupta antiotomana, ele au inceput sa se "razboiasca" cu minoritatile. Printre cei persecutati in acea vreme au fost si vlahii, cunoscuti in sudul Dunarii si sub alte nume: aromani, megleno-romani, histrieni., fata de care au inceput o politica de deznationalizare.

Astazi nu se stie, de exemplu, cati vlahi mai traiesc in Muntenegru, insa urme ale lor se pastreaza in ctitoriile lor, in toponomie. Cu ce s-au ocupat vlahii din Muntenegru? Cu ceea ce le oferea natura. Traind in zonele muntoase, s-au ocupat cu oieritul si cu prelucrarea a tot ceea ce dadeau oile. Faceau si exportau in Europa, branza, pastrama, tesaturi din lana, piei prelucrate, covoare. Erau foarte bogati, dovada sunt descopririle arheologice din ultimii ani: vase cu monede de aur ies la iveala, in asezarile stapanite candva de vlahi. Tot de vlahii "oieri" din Muntenegru se pastreaza orasul Cetijne, de pe raul cu acelasi nume (nume care vine de la cetina, pentru ca este situat intr-o regiune impadurita), capitala simbolica a Muntenegrului, unde se afla resedinta prezidentiala. Acest oras a fost intemeiat de voievodul vlah Ivan Borojevic, care a ridicat si cea mai veche biserica ortodoxa din oras, unde au fost unsi toti regii acestui stat. Insa informatiile date pe Google despre acest oras nici nu amintesc numele acestiu voievod, dar sta marturie a existentei sale, piatra funerara si biserica din centrul orasului, in care se slujeste foarte rar, pentru ca vlahii au fost demult slavizati, iar statul roman, nu este interesat de existenta lor.

Stiti ca in Epoca de Aur, mult hulita, exista in Ministerul Invatamantului de atunci, un departament care se ocupa de scolile romanesti de dincolo de frontiera?

Acum exista doar "democratie" si o mandrie nationala demult aruncata la gunoi, pentru ca nu mai este in trend. O.K. Va este cunoscuta formula? O foloste si profesorii de limba romana, pentru ca se poarta.
Pe curand,
Earnest
http://onestitate.blogspot.ro/2010/08/romanii-de-dincolo-de-frontieraii.html