Bihorul din Muntenegru, documentar istoric realizat de regizorul Tudor Chirilă


Regizorul cu origini orădene, Tudor Chirilă a realizat un documentar istoric de lung-metraj, carer va putea fi urmărit sâmbătă, 27 septembrie, pe TVR. Documentarul prezintă istoria unui alt Bihor, din Muntenegru şi faptul că în Evul Mediu a fost o ţară pe nume România, în Bosnia.

"Toată lumea a aflat din cărţile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul în cetatea Biharea de lângă Oradea de azi, care în debutul secolului X a încercat zadarnic să reziste maghiarilor invadatori ai ducelui Arpad. Dar câţi dintre noi au cunoştinţă că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor, în ţara care poartă numele de Muntenegru? Şi câţi ştiu că în Evul Mediu a fost o ţară pe nume România în Bosnia?", se arată într-un comunicat transmis de redacţia revistei "Familia".

"Cei care au denumit-o aşa au fost cândva prin sec. XII-XIII misterioşii Valahi Negri, descinşi din Nodul Dunării - după cum limpede le arată numele, care au întemeiat acolo propria lor principalitate şi pe care Grecii îi numeau Mavrovlahi, Sârbo-Croaţii - Morovlaşi, Italienii şi dispăruţii Dalmaţi - Morlachi iar Turcii - Kara-Ulagh. În textele în limba latină ale variilor cancelarii medievale apar sub numele Nigri Latini", se mai arată în comunicat.

O echipă TVR a ajuns chiar la ruinele ascunse ale castelului Bihor din Muntenegru, acolo unde mai vieţuiesc încă puţinii lor ultimi descendenţi şi a afişat lucruri incredibile despre trecutul lor istoric.

"De peste un deceniu sunt obsedat de existenţa unui al doilea Bihor în Europa", a spus regizorul Tudor Chirilă, fiul regretatului critic de teatru şi jurnalist, Dumitru Chirilă.

"Sunt ani buni în care am căutat finanţare pentru un documentar istoric pe această temă. Finalmente, minunea s-a produs (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe) şi am pornit cu echipa mea de filmare în căutarea celuilalt Bihor, azi împărţit între Muntenegru şi Serbia. Dar scormonind prin cărţile de istorie, am avut revelaţia unei întregi etnii dispărute, vechi români goniţi de invazii din ţara lor în timpul Marilor Migraţii, care acum multe secole populau masiv Dalmaţia, partea apuseană a Peninsulei Balcanice, înspre Marea Adriatică", mai precizează Tudor Chirilă. Documentarul va fi difuzat sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 14.35, pe TVR 1.

Claudia Bonchiş
http://adevarul.ro/locale/oradea/bihorul-muntenegru-documentar-istoric-realizat-regizorul-tudor-chirila-1_542484240d133766a86e23d7/index.html