Beduinii Gebalieh, vlahii SinaiuluiDintre cele 11 milioane de beduini, nu toți sunt de origine arabă. Poporul beduin este împărțit în mai multe triburi, conduse de către un șeik. Ei populează un imens teritoriu deșertic: de la coastele Atlanticului până în Orientul Mijlociu. Sunt de religie islamica, ca restul popoarelor arabe. Cam aceasta este istoria beduinilor, pe scurt.

Dintre miile de triburi ale beduinilor, există un trib numit Gebalieh, Djebalieh sau Jabalyya. Ei spun ca strămoșii lor au venit în Siinai de la Marea Neagră, iar femeile lor sunt cunoscute în beduini pentru frumusețe. Beduinii arabi ii numesc

„ Fii creștinilor ”.


Ei sunt urmașii coloniștilor, cel mai probabil din Dobrogea, ce au fost aduși de împăratul bizantin Iustin, pentru a întarii Cetatea (Mânăstirea) Rugului Aprins, ce ba deveni Mânăstirea Sfânta Ecaterina, mânăstire ridicată pe locul unde Dumnezeu a vorbit cu Moise. Ultima femeie gebală creștină a fost înmormântată în anul 1870. Originele lor sunt revendicate de către muntenegreni, macedonieni și greci. Astăzi trăiesc risipiți pe o raza de 100 km în jurul Mânăstirii, iar nu la mare depărtare mai trăiesțe un trib de origine vlahă, tribul beduinilor Bezya.Motive folclorice specifice beduinilor Gebalieh:
Mara Bănică, o româncă din Cairo, pasionată de istoria Egiptului și istoria vlahilor sinaiți scria pentru mai multe publicații din România:
„ Pe linga Comunitatea romanilor din Egipt oficial cunoscuta, formata din romancele stabilite aici prin casatorie, copiii lor si romanii ce lucreaza in diferite domenii de activitate, in Egipt, in sudul Peninsulei Sinai traieste o alta comunitate de obirsie romana si anume cea a beduinilor Gebalieh (Gebalieh - oamenii muntelui, munteni, dar si paznic sau aparator, in traducere din limba araba), urmasii direct coboritori din robii valahi adusi cu cinsprezece secole in urma de imparatul bizantin Iustinian pentru a ridica, sluji si proteja Minastirea Sfinta Ecaterina. Istoria acestui trib de beduini valahi ce ocupa un loc aparte in peisajul sinait din Egipt prin descendenta lor diferita si prin faptul ca sint unul din cele mai vechi triburi din Peninsula Sinai se impleteste strins cu cea a locului unde au fost adusi in sec. al VI-lea de imparatul bizantin Iustinian: Sfinta Ecaterina.
Voi reda succint momente semnificative din istoria acestui loc pentru a sublinia rolul beduinilor Gebalieh pe scena spatiului unde s-a derulat una dintre cele mai importante secvente din istoria umanitatii si care a fost mentionat din vremuri indepartate sub numele de tara Madian. Pustiul Paran din tinutul Madianului, sau Wadi Feiran al zilelor noastre este mentionat in Vechiul Testament ca locul unde avea sa se reintoarca Agar, nevasta egipteanca a profetului Avraam impreuna cu fiul ei Ismael dupa ce a fost izgonita din gelozie de Sara. ”
Despre subiect s-au mai tastat multe taste:

- Formula AS , www.egiptul.ro , Financiarul , Monitorul Express , moldova.org, www.isro-press , www.strainatatea.rog , blogu.lu , kezzeldin .
http://jurnalulpolitic.blogspot.ro/2013/10/beduinii-gebalieh-vlahii-sinaiului.html