O nouă vizită la românii “volohi” din Poroșcovo, Ucraina

Un grup de inițiativă de la școala din Apșa de Mijloc, Transcarpatia, format din câțiva elevi și profesoare, a vizitat, luni, comunitatea românească din Poroșcovo, o localitate situată în Munții Păduroși ai Ucrainei, aproape de granița cu Slovacia.
Maramureșenii din Apșa au colectat în timp record haine, alimente, dulciuri și rechizite școlare pentru copiii din Poroșcovo, astfel încât ajutoarele să ajungă la cei care îți spun români ‘volohi’ la început de an școlar, în condițiile în care comunitatea este foarte săracă, iar părinții nu pot să le asigure copiilor un trai decent.
Odată ajunși în Poroșcovo, apșenii au fost întâmpinați de pastorul baptist Ioan Pătraș, voluntar român originar din Nordul Bucovinei, care îi învață pe copiii din comunitate să citească, să scrie și să se roage în limba română.
Românii din această parte a regiunii Transcarpatia nu sunt recunoscuți ca minoritate românească de către autorități și sunt trecuți în rândul etnicilor țigani sau ucraineni, astfel că nu beneficiază de școală sau biserică în limba română, în afară de orele de studiu pe care le coordonează pastorul Pătraș, în cadrul bisericii baptiste din sat.


Niciun comentariu: