Leacuri din Alpi


 
Localităţile montane din Alpii italieni îşi mai păstrează şi azi tradiţia populară, atât în creşterea vitelor, cât şi în perpetuarea unui veritabil tezaur de leacuri străvechi. Locuitorii care mai trăiesc încă în vechile lor casew din lemn nu se despart de farmacia naturii, de "tisane” şi de licori din plante. La fel ca în satele noastre de munte, puritatea naturii este o garanţie de viaţă lungă şi sănătate
Contra constipaţiei
Tratamentul cu ulei de măsline
Un pahar de untdelemn de măsline se introduce în intestin sub formă de clismă, cu ajutorul unei canule. Repetat seara, vreme de o săptămână, tratamentul duce la regularizarea ritmului intestinal.
Tratamentul cu prune
Florile de prun (Prunus domestica), infuzate într-o cană de lapte fiert, clocotit, sunt un purgativ excelent.
Şase prune uscate se lasă o noapte să se înmoaie într-o jumătate de cană de apă. A doua zi dimineaţa, se bea lichidul încet, linguriţă cu linguriţă, iar la urmă se consumă şi fructele.
În caz de constipaţie cronică, se recomandă pru­ne coapte, cât se poate de proaspete, care se consumă pe nemâncate, dimineaţa, cu pâine de secară.
Decoct laxativ din frunze de prun: fierbeţi, vre­me de 10 minute, 30 de frunze de prun într-un litru de apă. Beţi câte o ceaşcă după fiecare masă, vreme de 5 zile.

Tratament pentru diabetici

Pe lângă un regim alimentar strict, se recomandă următoarele "reguli”:
 
să se bea cantităţi mari de in­fuzie de afin (1 lingură de frunze se infuzează 30 de minute într-o cană de apă clocotită);
să se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă de boabe de muştar;
să se râdă cât mai mult (se presupune că râsul reduce nivelul zahărului din sânge).

Decoct din păstăi de fasole uscată
Şi păstăile de fasole au proprietatea de a diminua can­titatea de zahăr din sânge. Înmuiaţi, vreme de două ore, 100 g de păstăi uscate, tăiate mărunt, într-un litru şi jumătate de apă. Lăsaţi-le să fiarbă până ce lichidul se reduce la jumătate, apoi puneţi-le la macerat toată noaptea. Beţi peste zi lichidul, între mesele principale.
Tinctură de lăptuci (salată verde)
Tinctura de lăptuci se obţine punând la macerat timp de 4 zile o cantitate egală de lăptuci proaspete şi de alcool de 90° (de exemplu: 1/2 kg salată verde şi 1/2 l alcool). Strecuraţi lichidul printr-un tifon, apoi turnaţi-l într-o sticlă închisă la culoare, pe care-o astupaţi cu un dop. Nu faceţi o cantitate prea mare. Se administrează 60 de picături în puţină apă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Acest leac face să scadă cu 30% nivelul glicemiei diabeticilor.
Leacuri contra diareei
În primul rând, se administrează un purgativ pu­ternic (1 lingură de ulei de ricin pentru adulţi, 1 lin­guriţă pentru copii), după care se bea 1 lingură de suc de lămâie.
Se opăreşte 1 lingură de miez de nucă pisată cu 1/2 l apă clocotită, timp de 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte un păhărel de lichid o dată pe zi, dimineaţa.
Se înmoaie pâine uscată de se­cară în apă caldă, timp de 20 de minu­te. Se bea terciul obţinut, în decurs de o zi, linguriţă cu linguriţă.
Pentru diareea cronică - se fier­be la foc mic o linguriţă de coajă măci­nată de stejar, într-o cană şi jumătate de apă, timp de 10 minute. Se ia câte o lingură, de trei ori pe zi.
Alte remedii:
Puneţi la fiert, vreme de 10 mi­nute, un pumn de coji de ceapă, într-un litru de apă. Din lichidul astfel obţinut consumaţi circa 1/2 l pe zi.
Pentru sugari: opăriţi 3 cepe tăiate cu 1 l de apă fiartă şi lăsaţi-le să se infuzeze vreme de două ore. Îndulciţi lichi­dul. Se pun 10 picături în biberon.

Remedii pentru suferinţele la rinichi

Pentru întreţinerea şi curăţirea generală a rini­chilor se recomandă următorul remediu: 1 lin­gură de seminţe de in se fierbe cu o cană de apă, vreme de 5 minute. Se lasă să se răcească. Lichidul rezultat, destul de cleios, se diluează cu apă fiartă şi răcită. Se ia câte o jumătate de cană la două ore, două zile consecutiv. Nu se adaugă şi nu se mănâncă zahăr sau miere pe durata tratamentului.
Piatră la rinichi: 1 pahar de seminţe de cânepă se dă prin râşniţa de cafea şi se fierbe cu 3 pahare de lapte proaspăt, până ce lichidul scade la 1 pahar. Se strecoară şi se bea fier­binte, înainte de masa de dimineaţă. Procedeul se repetă 5 zile consecutiv, se ţine o pauză de 10 zile, apoi tratamentul se reia. Se continuă aşa vreme de un an, având maximă eficienţă atât pentru rinichi, cât şi pentru ficat.
Insuficienţă rena­lă: 30 g rădăcină de anghinare transformată în pulbere se pune la macerat în 1/2 l de vin alb, natural, vreme de o săptămână. Se strecoară, se bea un păhărel de lichior de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Retenţie de urină, colici nefritice, cistite, tulbu­rări renale, calculi, gută. Porumbul este unul dintre cei mai puternici diuretici naturali. Se recomandă ad­mi­nistrarea lui pentru eliminarea deşeurilor organice şi împotriva retenţiei de urină. Porumbul exercită un efect sedativ asupra căilor urinare şi triplează secreţia de urină în 24 de ore. Se recomandă în caz de calculi renali, colici nefritice, cistite cronice şi în toate afecţiunile care necesită o creştere a volumului de urină (gută, reumatism).
 
Reţeta: se infuzează 20-25 g de mătase de porumb într-un litru de apă clocotită. Se strecoară şi se în­dulceşte cu miere. Din a­ceas­tă infu­zie se beau 4 căni în 24 de ore. Nu se depăşeşte 1 l de ceai pe zi.
Leacuri pentru normalizarea tensiunii

Cel mai important lucru în prevenirea hiperten­siunii este regimul alimentar. Carnea (de porc) şi ali­mentele care conţin amidon (fasolea, mazărea) trebuie evitate pe cât posibil. Pâinea proaspătă se înlocuieşte cu cea prăjită, dulciurile şi greutatea corporală peste cea normală trebuie evitate. Sare foarte puţină, nu alcool, nu condimente!
Consumul unui căţel de usturoi în fiecare dimi­neaţă are ca rezultat scăderea presiunii sângelui. Us­tu­roiul se înghite, nu se mestecă, după care se bea puţină apă. Acest tratament încetează când presiunea sângelui a ajuns la normal. La nevoie, tratamentul se repetă.
Decoct de coji de cartofi. Cojile de la 4-5 cartofi, bine spălate, se fierb în 1/2 l de apă, timp de 15 minute. Decoctul rezultat se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.

Cum se combate insomnia
Zeamă de la castraveţi muraţi
Un pahar de zeamă, îndulcit cu 1 lingură de miere şi luat cald, cu 15 minute înainte de culcare, produce un somn adânc.
Notă: Persoanele cu vezica urinară "slabă” vor reduce porţia la jumătate, pentru a nu se trezi noaptea să urineze.
Alte remedii
Insomniile sunt cauzate de cele mai multe ori de boli nervoase. Iată câteva remedii:
puneţi sub pernă o mână de hamei;
puneţi sub pernă un mănunchi de ramuri de mes­teacăn;
citiţi în pat, timp de 30 de minute, Biblia.

În cazuri extreme
Această metodă a fost recomandată de practicieni în cazurile de insomnie cronică. Toate lucrurile fo­losite ca aşternut de noapte, cum ar fi: pături, cear­şafuri, plăpumi, perne, pijamale, să fie făcute din ma­terial negru. De asemenea, pereţii camerei să fie vop­siţi în negru - nu în ulei. Metoda produce rezultate uimitoare chiar şi în cele mai grave cazuri de in­som­nii cronice.
Un vechi remediu împotriva furunculelor
 
Luaţi o ceapă şi coaceţi-o bine. Tăiaţi-o apoi în jumătate şi aplicaţi-o cu partea tăiată peste abces. Apoi ban­dajaţi-o strâns. Ceapa trebuie să fie călduţă. Schimbaţi-o la patru ore, până când furunculul coace şi se des­chide.

Arsuri
Pentru arsurile locale, urmă­toa­rea metodă este foarte eficientă. Spargeţi un ou, bateţi-l bine şi turnaţi-l peste rană. Apoi vărsaţi încet şi alcool. Deasupra ar­surii se va forma o pojghiţă care va opri durerea şi va vindeca arsura.
Pentru arsuri grave, partea afec­tată trebuie unsă cu untură de capră sau de bou. Băşicuţele de apă se vor sparge cu un ac sterilizat în foc, apoi vor fi acoperite cu cocă de secară fermentată. Coca se schimbă la 3-4 ore.
Dacă gâtul este opărit de băuturi fierbinţi, puţină apă amestecată cu albuş de ou opreşte durerile.

Nevralgii

Pentru a alina durerile nevralgice, se recomandă următoarea metodă: se taie în două un ou fiert tare, iar cele două felii se aplică calde, pe partea afectată.
Când oul se răceşte, durerile dispar.
 


  

Niciun comentariu: